注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

南极星迹(2012.8.2)- 每日天文一图摘译  

2012-08-02 13:52:47|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
南极星迹(2012.8.2)- 每日天文一图摘译 - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

  在这幅回应“卢因24小时星迹”挑战书的照片拍摄过程中,所有星星均未落下地平线,太阳也从未升起过。图片中的所有星迹都是一个完整的圆,这样的照片在地球上只有两个地点能够拍到。上图完成于2012年5月1日,所用相机安置在马丁A-波默兰茨天文台(MAPO)屋顶上的一个保温箱中。地球的南天极在正头顶暗弱的南极座中,也就是所有星迹圆圈的中心点上。与北极星并非恰好位于北天极一样,南天极附近也有一颗恒星在图中留下了一个很小却相对较亮的圆圈,它是水蛇座β。此外,在这张24小时的夜空图中,还有飘忽不定的南极光踪影。

  更多天文精彩文章请关注网易博客小组:天文爱好者


South Pole Star Trails 
Image Credit & CopyrightRobert Schwarz (South Pole Station)

Explanation: No star dips below the horizon and the Sun never climbs above it in this remarkable Lewin's Challenge image of 24 hour long star trails. Showing all the trails as complete circles, such an image could be achieved only from two places on planet Earth. This example was recorded during the course of May 1, 2012, the camera in a heated box on the roof of MAPO, the Martin A. Pomerantz Observatory at the South Pole. Directly overhead in the faint constellation Octans is the projection of Earth's rotational axis, the South Celestial Pole, at the center of all the star trail circles. Not so well placed as Polaris and the North Celestial Pole, the star leaving the small but still relatively bright circle around the South Celestial Pole is Beta Hydri. A shimmering apparition of the aurora australis also visited on this 24 hour night.


  每日天文一图(APOD)是美国宇航局天体物理学部每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子时常光顾的地方,地址为:http://apod.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请各位指正。
  秋天的麦兜 2012年8月2日 于上海。

  评论这张
 
相关小组: 天文爱好者
阅读(678)| 评论(14)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017