注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

超新星1987A的神秘光环(2012.2.26)- 每日天文一图摘译  

2012-02-26 19:20:41|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
超新星1987A的神秘光环(2012.2.26)- 每日天文一图摘译 - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

  超新星1987A的这些奇怪光环是如何形成的?25年前的1987年,近代历史上最亮的一颗超新星出现在大麦哲伦星云中,上图中央部位就是那次剧烈恒星爆炸残留下来的核,其周围则是一个看似扁平数字8的奇特光环。虽然每隔几年,包括哈勃太空望远镜在内的数架大型望远镜都会监测这个光环,但至今它的起源仍是一个谜。上图是哈勃望远镜在去年拍摄的 SN1987A 的残核。对环的起因,目前仅存在一些猜测,包括:可能位于超新星左侧,但尚未找到的一颗中子星所发出的定向喷流;前身星在爆炸之前吹出的恒星风与气体相互作用的产物等。

  更多天文精彩文章请关注网易博客小组:天文爱好者


The Mysterious Rings of Supernova 1987A 
Image Credit: ESA/HubbleNASA

Explanation: What's causing those odd rings in supernova 1987A? Twenty five years ago, in 1987, the brightest supernova in recent history was seen in the Large Magellanic Clouds. At the center of the above picture is an object central to the remains of the violent stellar explosion. Surrounding the center are curious outer rings appearing as a flattened figure 8. Although large telescopes including the Hubble Space Telescope monitor the curious rings every few years, their origin remains a mystery. Pictured above is a Hubble image of the SN1987A remnant taken last year. Speculation into the cause of the rings includes beamed jets emanating from an otherwise hidden neutron star left over from the supernova, and the interaction of the wind from the progenitor star with gas released before the explosion.


  每日天文一图(APOD)是美国宇航局天体物理学部每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子时常光顾的地方,地址为:http://apod.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请各位指正。
  秋天的麦兜 2012年2月26日 于济南。

  评论这张
 
相关小组: 天文爱好者
阅读(513)| 评论(23)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017