注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

阿贝尔 2744:潘多拉星系团(2011年6月29日)- 每日天文一图摘译  

2011-06-29 12:41:52|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  这个星系团为什么如此乱八七糟呢?秩序混乱的阿贝尔 2744不但拥有成群的星系,而且由X-射线所探测到的高温气体分布(红色区域)与暗物质迥然相异。暗物质在该星系团中的质量占比超过了75%(蓝色区域),这是根据要使后面的背景星系产生这样的失真效果所应具备的引力透镜效应计算所得。这种混乱局面很可能是由于至少四个小星系团在过去数十亿年中的缓慢碰撞引起的。下图是由哈勃望远镜、甚大望远镜的光学照片和钱德拉X射线天文台的X光照片合成的。阿贝尔 2744,又称“潘多拉星系团”,其跨度超过200万光年,使用大型望远镜在玉夫座中可以找到它。

  更多天文精彩文章请关注网易博客小组:天文爱好者

阿贝尔 2744:潘多拉星系团(2011年6月29日)- 每日天文一图摘译 - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

Abell 2744: Pandora's Cluster of Galaxies 
Image Credit: NASAESA, J. Merten (ITAAOB), & D. Coe (STScI)

Explanation: Why is this cluster of galaxies so jumbled? Far from a smooth distribution, Abell 2744 not only has knots of galaxies, but the X-ray emitting hot gas (colored red) in the cluster appears distributed differently than the dark matter. The dark matter, taking up over 75 percent of the cluster mass and colored blue in the above image, was inferred by that needed to create the distortion of background galaxies by gravitational lensing. The jumble appears to result from the slow motion collision of at least four smaller galaxy clusters over the past few billion years. The above picture combines optical images from the Hubble Space Telescope and the Very Large Telescope with X-ray images from the Chandra X-Ray Observatory. Abell 2744, dubbed Pandora's cluster, spans over two million light years and can best be seen with a really large telescope toward the constellation of the Sculptor.

Tomorrow's picture: open space

  每日天文一图(APOD)是美国宇航局天体物理学部每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子时常光顾的地方,地址为:http://apod.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请各位指正。
  秋天的麦兜 2011年6月29日 于济南。

  评论这张
 
相关小组: 天文爱好者
阅读(766)| 评论(24)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017