注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

睡美人星系M64(2011年6月12日)- 每日天文一图摘译  

2011-06-12 14:10:46|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  看似安详的睡美人星系实际上却在震荡中旋转。最近的观测已经证实,这个很上镜的螺旋星系有着出人意料的扭曲行为,其外围气体区域的旋转方向与所有恒星相反!这就导致她内外层气体的互相碰撞,并因此诞生了许多炽热的蓝色恒星和粉红色的发射星云。下图是哈勃望远镜在2001年拍摄的,发布于2004年。M64的另一个编号是NGC 4826,据推测,她迷人的内部运动方式是由于一大一小两个星系撞击合并后尚未稳定的结果。

睡美人星系M64(2011年6月12日)- 每日天文一图摘译 - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

M64: The Sleeping Beauty Galaxy 
Credit: NASA and the Hubble Heritage Team (AURA/STScI), S. Smartt (IoA) & D. Richstone (U. Michiganet al.

Explanation: The Sleeping Beauty galaxy may appear peaceful at first sight but it is actually tossing and turning. In an unexpected twist, recent observations have shown that the gas in the outer regions of this photogenic spiral is rotating in the opposite direction from all of the stars! Collisions between gas in the inner and outer regions are creating many hot blue stars and pink emission nebula. The above image was taken by the Hubble Space Telescope in 2001 and released in 2004. The fascinating internal motions of M64, also cataloged as NGC 4826, are thought to be the result of a collision between a small galaxy and a large galaxy where the resultant mix has not yet settled down.

Tomorrow's picture: visit saturn

  每日天文一图(APOD)是美国宇航局天体物理学部每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子时常光顾的地方,地址为:http://apod.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请各位指正。
  秋天的麦兜 2011年6月12日 于北京。

  评论这张
 
阅读(927)| 评论(45)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017