注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

印度香提佛塔上空的月食(2011.12.14)- 每日天文一图摘译  

2011-12-15 13:14:08|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
印度和平寺上空的月食(2011.12.14)- 每日天文一图摘译 - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

  上周,我们的月亮变成了红色,原因是12月10日发生的一次月全食。上面这幅数码重叠影象记录了整个月食过程,从月亮开始进入地球的影子直到月亮下山。这一系列照片拍摄于印度新德里中心附近的香提佛塔。月食中的红色光芒是这样形成的:阳光首先通过地球大气层,蓝色光线发生散射使地球天空变蓝,而红光经折射穿过大气层,然后又被月球反射了回来。由于地球大气中的云层和火山灰数量的不同,每一次月食的样子也就不同。下一次月全食发生在2014年。

  更多天文精彩文章请关注网易博客小组:天文爱好者


A Lunar Eclipse Over an Indian Peace Pagoda 
Image Credit & Copyright: Chander Devgun (SPACE)

Explanation: Our Moon turned red last week. The reason was that during December 10, a total lunar eclipse occurred. The above digitally superimposed image mosaic captured the Moon many times during the eclipse, from before the Moon entered Earth's shadow until after the Moon exited. The image sequence was recorded over a Shanti Stupa Peace Pagota near the center of New DelhiIndia. The red tint of the eclipsed Moon was created by sunlight first passing through the Earth's atmosphere, which preferentially scatters blue light (making the sky blue) but passes and refracts red light, before reflecting back off the Moon. Differing amounts of clouds and volcanic dust in the Earth's atmosphere make each lunar eclipse appear differently. The next total lunar eclipse will occur only in 2014.


  每日天文一图(APOD)是美国宇航局天体物理学部每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子时常光顾的地方,地址为:http://apod.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请各位指正。
  秋天的麦兜 2011年12月15日 于济南。

  评论这张
 
相关小组: 天文爱好者
阅读(493)| 评论(29)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017