注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

[摘译]每日天文一图 - 惊人的月震次数(2010年10月10日)  

2010-10-10 13:23:28|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  月球上为什么会发生如此多的月震呢?最近,对安装在月球阿波罗着陆点左面的月震针所进行的重新分析结果表明:在30公里范围内所发生的月震次数是相当惊人的,自1972至1977年间实际共检测出28次月震。这些月震的强度不仅能移动设备,而且能使月球上那些硬岩持续震动几分钟,比地震所导致的地球软岩震动时间长的多。月震的原因目前仍然未知,有一种假说认为是环形山滑坡所引起的震动。但不管原因是什么,未来的月球建筑物总要修筑得能经受这些频繁的震动。下图拍摄于1969年,图中,阿波罗11号的宇航员巴兹·奥尔德林站在刚刚部署完的月震针旁边,正回头看向登月舱。

[摘译]每日天文一图 - 惊人的月震次数(2010年10月10日) - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

Moonquakes Surprisingly Common 
Credit: Neil ArmstrongApollo 11 CrewGRINNASA

Explanation: Why are there so many moonquakes? A recent reanalysis of seismometers left on the moon by the Apollo moon landings has revealed a surprising number of moonquakes occurring within 30 kilometers of the surface. In fact, 28 moonquakes were detected in data recorded between 1972 and 1977. These moonquakes were not only strong enough to move furniture but the stiff rock of the moon continued vibrating for many minutes, significantly longer than the soft rock earthquakes on Earth. The cause of the moonquakes remains unknown, with one hypothesis holding that landslides in craters cause the vibrations. Regardless of the source, future moon buildings need to be built to withstand the frequent shakings. Pictured above in 1969, Apollo 11 astronaut Buzz Aldrin stands besides a recently deployed lunar seismometer, looking back toward the lunar landing module.

Tomorrow's picture: galaxy sideshow

  每日天文一图(APOD)是美国宇航局天体物理学部每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子时常光顾的地方,地址为:http://apod.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请各位指正。
  秋天的麦兜 2010年10月10日 于济南。

  评论这张
 
阅读(416)| 评论(19)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017