注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

[摘译]每日天文一图 - 旋转黑洞(2010年9月5日)  

2010-09-05 13:36:10|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  下图中这个炽热气体漩涡的中心,很可能潜伏着一个我们从未发现过的“猛兽”:黑洞。通过研究气漩中心所发出的亮光,我们不仅推断出那里有一个黑洞,而且也了解到一些它的基本性质。例如:天文学家在研究GRO G1655-40周围的云气时发现,存在一个每秒450次的异常频闪现象,由于之前对其中心天体的质量估计仅为太阳的数倍,如此高速的频闪很有可能是中央黑洞快速自转的结果。但是,对引起这种黑洞及中子星周围吸积盘频闪的物理机制,也就是准周期振荡,目前还在进一步研究中。

[摘译]每日天文一图 - 名(2010年9月5日) - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

GRO J1655-40: Evidence for a Spinning Black Hole 
Credit: April Hobart, CXC

Explanation: In the center of a swirling whirlpool of hot gas is likely a beast that has never been seen directly: a black hole. Studies of the bright light emitted by the swirling gas frequently indicate not only that a black hole is present, but also likely attributes. The gas surrounding GRO J1655-40, for example, has been found to display an unusual flickeringat a rate of 450 times a second. Given a previous mass estimate for the central object of seven times the mass of our Sun, the rate of the fast flickering can be explained by a black hole that is rotating very rapidly. What physical mechanisms actually cause the flickering -- and a slower quasi-periodic oscillation (QPO) -- in accretion disks surrounding black holes and neutron stars remains a topic of much research.

Tomorrow's picture: intergalactic laser strike

  每日天文一图(APOD)是美国宇航局天体物理学部每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子经常光顾的地方,地址为:http://apod.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请各位指正。
  秋天的麦兜 2010年9月9日 于上海

  评论这张
 
阅读(346)| 评论(9)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017