注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

[摘译]每日天文一图 - 秋分和“铁太阳”(2010年9月23日)  

2010-09-24 01:04:26|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  在今天的世界时3点09分,太阳将穿过天赤道顶端向南天行进,这个被称为昼夜平分点(下半年为秋分)的天文事件,标志着北半球迎来秋季的第一天,而南半球则进入春天。昼夜平分点的意思就是昼夜时间相等,这是因为太阳位于天赤道上(小子注:太阳光在此日直射地球赤道),地球人在这一天将经历接近12个小时的白天和12个小时的夜晚。当然,随着冬天的来临,北半球的白昼会越来越短,而太阳在天空中的高度也会越来越低。为纪念秋分日,请仔细观看一下这幅由太阳动力实验室在远紫外波段所拍摄的太阳图像,该图拍摄于昨天(9月22日),假彩图展示了强电离铁原子所发出的辐射,环形和弧状是悬浮在太阳活跃区上方磁场内的发光等离子体的轨迹。

[摘译]每日天文一图 - 秋分和“铁太阳”(2010年9月23日) - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

Equinox and the Iron Sun 
Credit: NASA / Goddard / SDO AIA Team 

Explanation: Today, the Sun crosses the celestial equator heading south at 03:09 Universal Time. Known as an equinox, this astronomical event marks the first day of autumn in the northern hemisphere and spring in the south. Equinox means equal night. With the Sun on the celestial equator, Earth dwellerswill experience nearly 12 hours of daylight and 12 hours of darkness. Of course, in the north the days continue to grow shorter, the Sun marching lower in the sky as winter approaches. To celebrate the equinox, consider this view of the Sun in extreme ultraviolet light from the Sun staring Solar Dynamics Observatory. Recorded yesterday, the false-color image shows emission from highly ionized iron atoms. Loops and arcs trace the glowing plasma suspended in magnetic fields above solar active regions.


  每日天文一图(APOD)是美国宇航局天体物理学部每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子经常光顾的地方,地址为:http://apod.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请各位指正。
  秋天的麦兜 2010年9月23日 于济南。

  评论这张
 
阅读(365)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017