注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

[摘译]每日天文一图 - 太阳发飙(2010年8月6日)  

2010-08-06 12:11:35|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  经过长时间的低迷后,太阳终于在沉默中爆发了。太阳动力天文台8月1日拍摄的这张远紫外照片显示,一场复杂的太阳活动正横扫太阳北半球。下面的假彩色图像所反映的是温度在100-200万K之间的炙热太阳粒子,在左侧的活动区域,伴随着日冕物质抛射(太阳风)已形成一个小型太阳耀斑,大约有10亿吨高能粒子流会奔向地球。在短短两天内经过9300万英里(1亿5000万公里)的旅程后,太阳风就会撞击到地球磁场,引发磁暴和南北两极的极光。

  补注:[转引]8月1日太阳风暴创造的绚丽极光

[摘译]每日天文一图 - 名(2010年8月6日) - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳
The Not So Quiet Sun 
Credit: NASA / Goddard / SDO AIA Team 

Explanation: After a long solar minimum, the Sun is no longer so quiet. On August 1, this extreme ultraviolet snapshot of the Sun from the Solar Dynanimcs Observatory captured a complex burst of activity playing across the Sun's northern hemisphere. The false-color image shows the hot solar plasma at temperatures ranging from 1 to 2 millionkelvins. Along with the erupting filaments and prominences, a small(!) solar flare spawned in the active region at the left was accompanied by a coronal mass ejection (CME), a billion-ton cloud of energetic particles headed for planet Earth. Making the 93 million mile trip in only two days, the CME impacted Earth's magnetosphere, triggering ageomagnetic storm and both northern and southern auroral displays.

Tomorrow's picture: cause and effect


  每日天文一图(APOD)是美国NASA组织天体物理学部门每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子经常光顾的地方,地址为:http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请指正。
  秋天的麦兜 2010年8月6日 于北京昌平

  评论这张
 
阅读(537)| 评论(11)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017