注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

[摘译]每日天文一图 - 火星沙丘(2010年8月15日)  

2010-08-15 13:30:32|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  为什么火星上的一些山丘会有这种层次结构呢?答案仍在探索中。在阿拉伯境内的陨石坑表面,到处可见一些被黑色风沙层层包围着的浅色水成岩露出地面,这些浅色岩石就呈现出清晰的多层层理结构,其最底层的岩石可能已非常古老。虽然也有黑色沙丘,但是环绕阶梯平台的那些波状的浅色沙丘更容易被发现。有可能正是风沙把原本巨大的平台吹成了这种层状,多数阶梯平台的宽度足以让一辆卡车环丘而行。下图是由目前已退役的“火星环球探测飞船”于2003年10月拍摄的,图像跨度约为3公里。

[摘译]每日天文一图 - 火星沙丘(2010年8月15日) - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

Layered Hills in Arabia Terra on Mars 
Credit: MSSSJPLNASA

Explanation: Why are some hills on Mars so layered? The answer is still under investigation. Clearly, dark windblown sandsurrounds outcropping of light sedimentary rock across the floor of crater Arabia Terra. The light rock clearly appears structured into many layers, the lowest of which is likely very old. Although the dark sand forms dunes, rippled dunes of lighter colored sand are easier to see surrounding the stepped mesasBlown sand possibly itself eroded once-larger mesas into the layered hills. Most of the layered shelves are wide enough to drive a truck around. The above image, showing an area about 3 kilometers across, was taken in 2003 October by the now defunct Mars Global Surveyor spacecraft orbiting Mars.

Tomorrow's picture: galaxy shadow


  每日天文一图(APOD)是美国NASA组织天体物理学部门每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子经常光顾的地方,地址为:http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请指正。
  秋天的麦兜 2010年8月15日 于北京

  评论这张
 
阅读(345)| 评论(5)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017