注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

[摘译]每日天文一图 - 夜色流星(2010年8月14日)  

2010-08-14 13:38:00|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  8月12日晚上,从月亮下山直到拂晓都是观测流星的最佳时间。在一年一度的英仙座流星雨中,天文爱好者观测到了大量的彗星尘埃拖着长长的尾巴穿过夜空,雨一般地坠向地球。预计到流星雨已达峰值,天文学家马克·维斯丘坦在荷兰一个并非很暗的地点使用广角镜头记录下了6小时之内的一系列流星轨迹,并合成了下面这张有许多彩色流星组成的生动夜空景色。中间偏右方的星空背景中是银河,也能见到暗淡的仙女座星系。虽然彗星尘埃的坠落轨迹是相互平行的,但看上去流星雨却显然是从空中位于英仙座的同一地点辐射而来,这种辐射效果是由透视原理造成,也就是说平行轨迹会在很远的地方集中于一点。在图的下方,英仙座的几颗亮星延伸到了前景树影的间隙中。

  为方便大家找到对应的星星与星座,小子对下图做注并附于文后,标出了主要亮星及星座名称。由于知识有限及广角图像形变的原因,错误之处在所难免,恳请不吝指正。

[摘译]每日天文一图 - 夜色流星(2010年8月14日) - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

Night of the Perseids 
Credit & CopyrightMarco Verstraaten 

Explanation: On the night of August 12, from moonset until dawn was a good time to see meteors. Enthusiasts watched as comet dust rained on planet Earth, streaking through dark skies during the annual Perseid Meteor Shower. Anticipating the shower approaching its peak, astronomer Marco Verstraaten recorded a series of exposures capturing meteors over a period of 6 hours using a wide angle lens from a not-so-dark site in the Netherlands. Combining them still produced this dramatic night sky view with many colorful meteor streaks. The starry backdrop includes the Milky Way and even the faint Andromeda Galaxy, right of center. Although the comet dust particles are traveling parallel to each other, the shower meteors clearly seem to radiate from a spot on the sky in the eponymous constellation Perseus. The radiant effect is due to perspective, as the parallel tracks appear to converge at a distance. Bright stars in Perseus extend into the gap between the foreground trees.

Tomorrow's picture: layers
附:夜色流星雨星座示意图
[摘译]每日天文一图 - 夜色流星(2010年8月14日) - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳
相关日志:[摘译]每日天文一图 - 八月流星(2010年8月12日)

  每日天文一图(APOD)是美国NASA组织天体物理学部门每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子经常光顾的地方,地址为:http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请指正。
  秋天的麦兜 2010年8月14日 于北京

  评论这张
 
阅读(443)| 评论(3)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017