注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

蜗牛壳

本博是小子的学习笔记,欢迎指正和转载!

 
 
 

日志

 
 
关于我

简单生活,平安走过! 在黑暗的夜空中指认繁星, 于浩渺的网络上寻找辩友!

网易考拉推荐

[摘译]每日天文一图 - 螺旋星系M66(2010年11月13日)  

2010-11-15 00:38:28|  分类: NASA馆 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  美丽的大型螺旋星系M66距离我们仅有3500万光年,这个尺度约10万光年的壮丽宇宙岛,是天文学家所熟知的狮子座星系三人组中的成员。在M66中,显著的尘埃带和年轻的蓝色星团布满了旋臂,间或露出一些闪耀粉红色光芒的恒星诞生区。除了明亮的星系盘之外,这幅彩色深空影像还展示了暗弱的星系外围区。当然,图中那些明亮的带有芒角的恒星位于我们银河系之中,还能看到的那些众多小斑点则是遥远的背景星系。M66与它邻近星系的重力作用可能已影响了它的旋臂结构。

[摘译]每日天文一图 - 螺旋星系M66(2010年11月13日) - 秋天的麦兜 - 蜗牛壳

Spiral Galaxy M66 
Credit & CopyrightRussell Croman

Explanation: Big beautiful spiral galaxy M66 lies a mere 35 million light-years away. About 100 thousand light-years across, the gorgeous island universe is well known to astronomers as a member of the Leo Triplet of galaxies. In M66, pronounced dust lanes and young, blue star clusters sweep along spiral arms dotted with the tell-tale glow of pink star forming regions. This colorful and deep view also reveals faint extensions beyond the brighter galactic disk. Of course, the bright, spiky stars lie in the foreground, within our own Milky Way Galaxy, but many, small, distant background galaxies can be seen in the cosmic snapshot. Gravitational interactions with its neighboring galaxies have likely influenced the shape of spiral galaxy M66.

Tomorrow's picture: another you

  每日天文一图(APOD)是美国宇航局天体物理学部每日定期发布的天文图片,并配有专业的简短解释,是小子时常光顾的地方,地址为:http://apod.nasa.gov/apod/。现将部分酷图转来并对原文解释做了翻译,英文及天文知识均有限,译错之处敬请各位指正。
  秋天的麦兜 2010年11月15日 于济南。

  评论这张
 
阅读(432)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017